Mide kanserinin önlenebilir risk faktörleri vardır (Tablo 1). Bunların farkında olmak, bu hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır. Bunlar arasında dünya da en önemli önlenebilir risk faktörü olan sigara kullanımının altını çizelim.

Bunun dışında duman ve ateşle kurutulan, tuzlanarak saklanan gıdaları çok miktarda tüketmek, risk faktörleri arasındadır. Buzdolabının olmadığı dönemlerde, bu şekilde gıdalar uzun süre saklanabiliyordu. Hala bu gelenek uzak doğu ülkelerinde ve ülkemizde devam etmektedir. Buzdolabının hayatımıza girmesi, kışın bile sebze meyve üretebilen gıda endüstrisi bu riski azalttı. Ancak bu gıda endüstrisinin oluşturduğu genetik yapısı değişmiş gıdaların etkileri ile ilgili tartışma sürmektedir.

Ayrıca besinleri uzun süre saklamayı sağlayan gıda koruyucuların kanserojen etkileri de başka bir tartışma konusudur. Görünen o ki, ülkemizde ve dünyada mide kanseri insidansı giderek azalmaktadır. Bu da tükettiğimiz gıdalardaki değişimin etkisiyle olmuş olabilir. Vitamin eksiklikleri özellikle A ve C mide kanseri risk faktörleri arasında kabul edilmektedir. Diyebiliriz ki ülkeler sosyo ekonomik olarak geliştikçe bu konudaki risk faktörleri azalacaktır. Mide kanseri fakir ve beslenme, gıdaların saklanması ile ilgili sorunları olan ülkelerde ve bölgelerde daha sık görülmektedir.

Bunun dışında zift, radyasyon, plastik işlerinde çalışan kişiler de risk altındadır. Bu kişilerin özellikle dumandan kendilerini korumaları gerekir.

Tablo 1. Mide Kanseri Önlenebilir Risk Faktörleri
a.Beslenme.
Tütsülenmiş, tütsülenerek (duman ve ateş ile kurutularak) saklanan gıdalar
Vitamin A ve C eksikliği, besinlerle yeterince alınamaması.
Aşırı tuzlanarak saklanan yada hazırlanan gıdalar
b.Meslekle ilgili
Plastik işleri ile uğraşan ve dumanına maruz kalanlar
Zift dumanına yoğun olarak maruz kalanlar
Radyasyon’a maruz kalma
c.Alışkanlıklar
Sigara
İnfeksiyon
Helikobakter pilori, Epstein Barr virüsü
d. Prekanseröz lezyonlar
Adenomatöz polipler
Kronik atrofik gastritis
Displazi
İntestinal metaplazi
Menetrier hastalığı
e. Diğer risk Faktörleri
Genetik Faktörler
A kan grubu
Pernisiyöz anemi
f.Aile hikayesi
HNPCC ve Lynch sendromu
Li-Fraumeni sendromu
g. Özgeçmiş
Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olmak
Sağlıcakla….
